Debatt: Internet som hjälpmedel i terapi

augusti 9, 2007 kl. 11:34 f m | Publicerat i Barn&Ungdom, Debatt, Psykisk ohälsa, Psykologi | 4 kommentarer
Etiketter: ,

I DN-ledaren den 5 augusti belyses bristerna i den svenska psykvården. Ett av förslagen på åtgärder som presenteras är utökat användande av internet under behandlingar och för administration:

Göran Hägglund tänker rätt när han vill skapa ett virtuellt BUP – en barn-och ungdomspsykiatrisk mottagning på nätet. Kan man chatta med sin läkare, läsa sina journaler och boka tider på nätet är det en odramatisk väg till kontakt med vården. Naturligtvis förutsätter detta en vårdgaranti för unga med psykiska besvär och den har regeringen lovat införa. Överhuvudtaget finns mycket att göra för att utveckla god webbaserad terapi som en ”första hjälpen” inom psykvården.”

Psykologibloggaren Jonas Mosskin uttrycker dock kritik mot förslaget i en kommentar på sin blogg under gårdagen. Han menar att det råder en övertro på att internet ska lösa relationella och psykiska problem.

jonasbildmosskin.jpg Jonas Mosskin

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Jag tror att detta är ett bra sätt att få unga (rent av lika unga som jag) att sök sig till vården. Det finns uppgifter på att många ungdomar går runt med depressioner utan att få hjälp, främst för att de inte vågar. Internet skulle bryta den barriären men det är viktigt att komma ihåg att internet inte gör någon frisk utan endast för in dem i vårdväsendet.

  2. Frågan är ju om det är någon som tror att internetterapi kan påverka dylika problem.

    Internetterapi kommer att vara väldigt viktigt för att ta hand om t.ex. depression och ångest i den mån det är möjligt. Som Oldeberg säger så kan det nå ut bättre. Terapi 24/7, vem kan mäta sig med det? Det hotar dock inte mig som blivande psykolog. Det kommer alltid att finnas personer som behöver hjälp. Det vore ju fantastiskt om vårt yrke kunde avvecklas.

  3. Internetterapi kommer göra få friska, men det kommer föra många till en dialog med en psykolog som sedan kan utvecklas till ordentliga samtal. Och där kan bli frisk. Målet med samtal över internet bör vara att få patienten att träffa en psykolog i verkligheten, snarare än göra patienten frisk.

  4. Well, forskningen säger inte så. Den säger att en viss procent (som vid ”vanlig” behandling), runt 60-70% blir mycket bättre (har ingen reff vid denna sena timma) av KBT-behandling över internet. Det beror förstås på diagnos och upplägg. Men tanken är helt klart att kurera och inte bara att vara en första dialog.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: