DN: Ett slag för sjukskrivningar

augusti 14, 2007 kl. 9:59 f m | Publicerat i Psykologi, Sjukskrivningar, Stress, Utbrändhet | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

DN debatt idag ger Jörgen Herlofson Socialstyrelsen massiv kritik mot de nya riktlinjerna för förkortade sjukskrivningar. Budskapet är enkelt, Socialstyrelsen felprioriterar och bidrar till att människor som lider inte längre ska ha möjlighet att få den hjälp som finns att tillgå nämligen sjukskrivning.

Socialstyrelsens nya riktlinjer innebär kraftigt reducerade möjligheter för sjukskrivningar för människor som lider av stressrelaterade sjukdomar. Tanken är att minska slentrianmässig sjukskrivning och istället föreslå andra åtgärder än sjukskrivning som exempelvis byte av arbetsplats.

Herlofson menar att det är fel väg att gå och lyfter fram Socialstyrelsens utspel som en ideologisk fråga rörande vilken grundsyn man har på individen och dennes värde.

Även Svenska Dagbladet ger rum för röster för sjukskrivningar. På Brännpunkt skriver författaren Johanna Nilsson ett engagerande inlägg om sin erfarenhet av att gå in i väggen. Hon ställer sig starkt ifrågasättande till hur människor som mår så pass dåligt skall ha en chans att klara sig ute i arbetslivet.

Debatten börjar hetta till ordentligt nu och det finns två tydliga läger. Alla är rörande överens om att människor mår dåligt och behöver hjälp men det är frågan huruvida sjukskrivning bör vara en rättighet som upprör. En motsatt åsikt till Johanna Nilsson har bland annat Centerpartisten Henrik Sjöholm som tycker att ovan nämnda reaktioner är märkliga eftersom det är bevisat att sjukskrivning inte är den bästa behandlingen mot stressrelaterade sjukdomar.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: