Debatt: Upprörda röster om sjukskrivningar

augusti 15, 2007 kl. 2:20 e m | Publicerat i Debatt, Mental hälsa, Psykologi, Sjukskrivningar, Stress, Utbrändhet | Lämna en kommentar

– Det borde ha framgått tydligare att noll dagars sjukskrivning bara gäller för patienter med lättare besvär, säger Jan Larsson, Socialstyrelsens projektledare för arbetet med att ta fram riktlinjer vid olika diagnoser, till SvD.se.

Socialstyrelsen menar att deras direktiv har feltolkats och att de som verkligen är i behov av sjukskrivning också kommer att få det.

De nya förslagen på kortare sjukskrivningar har väckt stor debatt och nu backar både regeringen och Socialstyrelsen. De nya reglerna skjuts upp och kommer inte att börja gälla redan i oktober. ”Det är självklart att Socialstyrelsen ska få längre tid att arbeta med de här frågorna”, säger socialförsäkringsminister Christina Husmark-Pehrson (m).

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson säger till SvD att de restriktivare sjukskrivningsreglerna skall bidra till att betala regeringens planerade skattesänkningar för låginkomsttagare. I samma artikel rapporter man om meningsskiljaktigheter inom regeringen. Bland annat så beskrivs Folkpartiets som sjukförsäkringarnas främsta försvarare.

– Vi har alltid sagt att en karensdag har en fördelningseffekt som inte är acceptabel. Och om varje skattesänkning i Sverige ska betalas med sänkt sjukförsäkring så har vi till sist en ersättningsnivå på tio procent, säger folkpartiets gruppledare Johan Pehrson.

Björn Tauberts skriver på DN debatt att det är bristerna på arbetsmarknaden som bör åtgärdas för att lösa problemet med sjukskrivningar hellre än att förbjuda själva sjukskrivningarna. Två bloggare som stöder debattartikeln är JJ:n och Svensson.

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: