Debatt: Sjukskrivningar passiviserar

augusti 24, 2007 kl. 9:47 f m | Publicerat i Kbt, Sjukskrivningar, Utbrändhet | 4 kommentarer

Hanne Kjöller upprörs idag i en ledare på DN debatt över sättet som diskussionerna har förts runt sjukskrivningarnas vara eller icke vara. Hon belyser, med stöd i forskning, det faktum att långtidssjukskrivning ofta gör patienter värre än de var innan. Vidare riktar hon kritik mot socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons som inte är emot sjuksskrivningar i sig utan passiviteten i under sjukskrivningen. Kjöller formulerar kritiken så här:

”Som om det var bristen på undersökningar, utredningar eller rehabilitering som var grundproblemet när det faktiskt är sjukskrivningen i sig snarare än sjukdomstillståndet som passiviserar.

Om det var aktivitet som var det viktigaste finns ju inget skäl att sjukskriva i första ledet. Att med exempelvis kognitiv beteendeterapi ”rehabilitera” den långtidssjukskrivna från alla de symtom som är en direkt följd av långtidssjukskrivningen är onekligen att börja i en väldigt konstig ända.”

Andra bloggar om:

Annonser

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ibland önskar jag att Hanne Kjöller blev riktigt riktigt sjuk så att hon fick känna på hur det känns att vara en av oss sjukskrivna med ständig värk. Om inte annat så att vi skulle slippa hennes angrepp på oss som redan har nog med problem.

 2. Det debatteras som om det gick att dra samtliga långtidssjukskrivna under en kam.
  De sjukskrivna är idivider med varierande problematik och orsak till sjukskrivningen.
  Många drabbas av depression till följd av att ingenting hjälper mot den smärta – och andra symtom – de lider av.
  Den nya regeringens politik är en ny trend. Nu skall alla sjukskrivna ut i arbetslivet oavsett hur dåligt de mår eller om de klarar av ens den dagliga rutinen.
  Försäkringskassan gör sin bedömning från pappersunderlag utan att ens ha sett patienten.
  -Å ena sidan menar de att det räcker med läkarens bedömning
  -Å andra sidan litar de inte ens på flera läkares specialistkunskaper utan förbehåller sig rätten att bedöma om rätten till sjukpenning.
  Nej,fram för ett system som skiljer agnarna från vetet och identifierar rehabiliteringsbara långtidssjukskrivna från dem som inte är det.

 3. Det är vi nog många som önskar! Hennes hånfullhet, cynism och vendetta mot långtidssjukskrivna är oerhört kränkande.

 4. Stödet för att sjukskrivning passiviserar är i forskningen massivt. Detta är ett faktum. Därmed inte sagt att sjukskrivningar inte behövs. Ibland är det ett ofrånkomligt måste att sjukskriva en patient. Men, det verkligt stora problemet är väl inte heller ATT patienter går sjukskrivna så länge utan mer VARFÖR. Vården av idag är förvisso på många sätt utmärkt men stora problem finns. Inte minst inom psykiatrin. Att behöva vänta i månader på att få komma till en psykiater är inte mänskligt och samhällsekonomiskt är det ju rena katastrofen! Samma sak med smärttillstånd. Trots att man inom vården är tämligen överens om att såväl depressionssjukdomar som smärttillstånd behandlas mest effektivt av specialister envisas med att husläkare skall stå för behandling så länge som möjligt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: