Debatt: Ojämlikhet i vården

augusti 31, 2007 kl. 11:19 f m | Publicerat i Debatt, Svensk sjukvård | Lämna en kommentar

I en rapport som presenterades igår från Sveriges kommuner och landsting (SKL) är det stora skillnader mellan hur män och kvinnor behandlas i svensk sjukvård. Övergripande gäller att kvinnor har längre väntetider för att få vård och de också undersöks mindre noggrant. Ibland finns låg acceptans för kvinnors sjukdomar och symptom och besvär avfärdas som gnäll medan män med samma symptom skickas till provtagning. I vissa fall är det dock männen som drabbas av ojämlikheten. Exempelvis anses depression vara mer en kvinnlig sjukdom än manlig varför vissa deprimerade män blir förbisedda.

På dagens ledarsida i DN kommenterar Karin Rebas rapporten och menar att den speglar läget i det övriga samhället vad det gäller ojämställdhet. Hon menar att de stora problemen är att dessa frågor inte lyfts fram, prioriteras och att det inte tas krafttag för att göra något åt det.

”Det vore befriande om någon sjuk, vårds- eller jämställdhetsminister kunde ta intryck av den befintliga forskningen och kräva att frågan skulle lyftas upp och prioriteras. Kvinnor borde inte behöva nöja sig med sämre vård. (Karin Rebas, DN)

Andra bloggar om: ,

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: