Debatt: Själen glöms bort i debatten om svensk psykvård

september 4, 2007 kl. 4:22 e m | Publicerat i Ångest, Debatt, Mental hälsa, Sjukskrivningar, Svensk sjukvård | 4 kommentarer

Svd brännpunkt idag ger Psykoanalytiker och legitimerade Psykoterapueterna Louise Ramsby och Ulla Hakala sitt perspektiv på svensk psykvård och sjukskrivningar. Själen glöms bort och alltför stort fokus läggs på medicinsk behandling för kroppen när det i själva verket är terapi som behövs, menar författarna till artikeln.

”Genom att sjukförklara och medicinera sunda själsliga reaktioner ges människans kroppsliga uttryck företräde. Detta överbelastar den somatiska vården och ger en outtalad signal om att själen måste hållas tillbaka. Det borde vara en självklarhet med rutiner för direkt remitterande från primärvård till psykologisk behandling.” (Svd Brännpunkt)

agony.jpg

Andra bloggar om: , ,

Annonser

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Rätt irriterande att psykologiskt utbildade människor ska tala om ”själen”, som är ett religiöst påfund. Psyket är en del av kroppens funktioner och består i grunden av kemiska och fysiska reaktioner.

    Givetvis håller jag med om att människans komplicerade psyke är för sofistikerat för att *enbart* kunnat behandlas med psykofarmaka, och visst håller jag med om att man för lättvindigt sjukdomsförklarar sunda reaktioner. Men att prata om en ”själ” grumlar diskussionen och vilseleder läsaren.

  2. Bra sagt!

  3. Tycker inte jag!
    Det är samma sak som att ge smärtlindrande när man brutit ett ben och säga ”nu känner du inte smärtan, så då kan du gå”. Hallå, så infantilt! Jag tror inte att ni vet vad själslig smärta är! Vad det handlar om är ju att samhället inte har råd att ta hand om dessa människor som kanske inte kan leva enligt dessa snäva parametrar som samhället byggt upp. Är det dom som är sjuka eller lever vi i ett samhälle som är sjukt?? Alla ska kopieras och leva likformigt enligt en modell som är så kostnadseffektivt som möjligt, var får själen plats, hos en del tycks den dö för man vill så gärna tro på sin egen förträfflighet när man kan leva upp till dessa förslavande mönster!Duktig pojke! En del genomskådar detta, kanske inte medvetet, men själen reagerar!Men dem drogas ner så att dom kan utföra sitt arbete!Med en bruten själ har dom blivit lobotomerade, kemiskt!Men vad spelar det för roll de arbetar ju i samhällets tjänst! Det är farligt om människor tänker själ(v)ständigt! Om ni nu tror att ni ÄR eran kropp, hur kan det då komma sej att ni inte bir mindre existerande om ni amputerar ett ben? Jag tror att genom att själen existerar, så blir det en kemisk reaktion i kroppen som talar om att själen inte mår bra! Liksom att det gör ont när man bryter ett ben!!!

  4. Bara för att man inte talar om ”själen” så betyder det inte att man tar bort begrepp som värdighet och mening. Man kan kalla det själ och mena att det ligger på ett astralt plan men då är det inte psykologi och psykoterapi man ägnar sig åt. Men det finns visst rum för värderingar ochatt ägna sig åt att tänka på vad som är viktigt i livet. KBT i formen av ACT kör på det till exempel och vägleder terapin utav detta.

    Men visst stämmer det Lena att vården kan bli kall, trist och endast ekonomiskt styrd. Och det är förstås tragiskt och lite av vad psykodynamikerna ovan talar om.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: