Studie: Kbt på nätet för psykiska besvär till följd av cancer

september 5, 2007 kl. 10:31 f m | Publicerat i Digital terapi, Forskning, Kbt, Kognitiv beteendeterapi, Utbrändhet | 1 kommentar
Etiketter:

En tredjedel av kvinnor som har haft bröstcancer drabbas av psykiska besvär efter genomgången behandling. Bland annat handlar det om nedstämdhet, depression, ångest, oregelbunden sömn och sexuella problem.

En studie ledd av Gerhard Andersson professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet och Karolinska institutet, ska nu försöka fånga upp de kvinnor som idag inte söker hjälp för sina psykiska besvär efter bröstcancer. I studien kommer ett 100-tals kvinnor att via internet få behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT).

Deltagarna har anmält sig på http://www.kbt.nu där de som passar ut har tagits ut via ett antal screeningfrågor. I efterföljande telefonintervjuer har de sedan fått redogöra för sina specifika problem bland annat med syftet att kunna individanpassa kbt-behandlingen. Väl inne i studien har en onkolog kopplats in för att avgöra om patienten är behov av medicinsk vård.

Läs mer om studien på It i vården >>

Andra bloggar om: , ,

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] har jag alltså rejält kommit i kläm, eftersom  mina onkologer har uppenbara problem att förstå orsakerna till min arbetsoförmåga. Mitt hopp står nu till en onkolog som också är psykiater, som jag […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: