Politik: Regeringen reformerar sjukpenningsystemet

september 13, 2007 kl. 5:40 e m | Publicerat i Debatt, Mental hälsa, Sjukskrivningar, Svensk sjukvård | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

Idag gick Statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson ut med regeringens nya plan för att reformera sjukpenningsystemet. Arbetsgivarna ska stöttas att anställa sjukskrivna och vården ska ta över ansvaret för företagshälsovården från Försäkringskassan. Målsättningen är att rehabilitera fler långtidssjukskrivna och få in fler friska i arbetslivet igen.

De viktigaste dragen i planen är följande:

  • Den gamla ”sjustegsmodellen” för sjukskrivningsprocessen ersätts med en rehabiliteringskedja där fasta gränser föreslås för varje enskilt steg i kedjan. Syftet är att tidigt identifiera behovet av åtgärder och insatser så att personen så snabbt som möjligt kan komma tillbaka till arbetslivet.
  • Förlängd sjukpenning under högst 18 månader under vilken ersättningen blir 75% av den tidigare inkomsten.
  • Arbetsgivare som anställer personer som stått utanför arbetsmarknaden mer än ett år på grund av sjukskrivning eller sjuk- och aktivitetsersättning ska kunna undanta en summa som motsvarar dubbla arbetsgivaravgiften.
  • Företagshälsovården skall utvecklas till att ta en aktivare roll i att identifiera behov av insatser samt erbjuda dessa.
  • En rehabiliteringsgaranti skall införas som omfattar medicinsk rehabilitering som har vetenskapligt bevisad effekt för återgång till arbete.
  • Tydligare riktlinjer för bedömning av arbetsförmåga. En översyn av begreppet funktionsförmåga skall göras under våren 2008.
  • Finansiell samverkan skall möjliggöras så att Försäkringskassan effektivare skall kunna fördela sina resurser.
  • Reglerna för hur den sjukpenningsgrundande inkomsten skall ändras för att blir mer rättssäkert och främja arbetslinjen. Hur detta exakt skall ske är under utredning men utgångspunkten är att den sjukpenninggrundande inkomsten ska grunda sig på historiska inkomster.
  • Alternativa insatser för långtidssjukskrivna skall testas. Tex skulle de som bedöms fortfarande ha en viss arbetsförmåga kunna få arbeta i mer skyddade former där medverkande företag för en resultatbaserad ersättning.

Läs Reinfeldts och Pehrssons debattartikel i DN >>

Svd:s ledarblogg ställer man sig överlag positiv till förslaget även om man menar att det inte är så ”glassigt” att tala om starkare företagshälsovård, ordentlig samordning mellan försäkringskassa och landsting, längre väg till förtidspension.

”..de som ifrågasätter regeringens förmåga att göra sina förslag till aptitilig politik riskerar samtidigt att få vatten på sin kvarn.” (Svd ledarblogg)

Andra bloggar om: ,

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: