Debatt: Vårdreformens vara eller icke vara

september 14, 2007 kl. 8:42 f m | Publicerat i Ångest, Debatt, Privat sjukvård, Sjukskrivningar, Svensk sjukvård, Utbrändhet | 1 kommentar

Både DN:s och Svd:s ledarsidor tillägnas idag regeringens förslag på sjukförsäkringsreform som presenterades unders gårdagen. (Se WeMinds sammanfattning här >>) De ställer sig övergripande positiva till förslaget men uttrycker också tvivel på olika områden.

DN menar att rehabiliteringsgarantin som skall garantera vård med medicinsk bevisad effekt inte kommer ha effekt där det mest behövs eftersom bevisat medicinsk vård är svår att ge för de två största sjukskrivningsgrupperna, smära i rörelseapparaten och psykisk belastning. Vidare ifrågasätts förslaget om sänkt sjukersättning från 80 till 75% efter ett års sjukskrivning är rätt tidpunkt. Trösklarna för att få tillbaka sjukskrivna till arbetslivet bör byggas in ännu tidigare varför även prövningen av arbetsförmågan bör ske tidigare än föreslagna tre månader.

Svd beklagar att Reinfeldt och Pehrsson väljer att presentera sin plan i en svårförståelig debattartikel. De menar att en bra och välgenomtänkt plan inte går genomslag hos folket därför att den kommuniceras dåligt. Det gör det lätt för Socialdemokraterna och LO att passa på att plocka pluspoäng genom att ”trumma in sitt budskap om regeringens illvillighet mot de svagaste och mest utsatta på arbetsmarknaden.”

”Skulle man genomgå rehabilitering för ett annat jobb än det som finns hos arbetsgivaren då är det med dagens regler saklig grund för uppsägning. Det är en dramatisk försämring av anställningsskyddet”. (Erland Olauson, vice Ordförande i LO till Svd)

Såväl Svd som DN kritiserar Socialdemokraternas lama svar på förslaget. De anklagas för att vilja passivisera genom bidrag och för dålig insikt genom att ta cancersjuka som exempel när endast 5% av de långtidssjukskrivna har en tumördiagnos.

Andra bloggar om: , ,

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Tack för en mkt bra översikt av de två ledarna! Jag tycker det är väldigt värdefullt att få de olika ledarsidornas vinklingar av en och samma nyhet eftersom man själv oftast bara läser en av dessa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: