Debatt: Svensk psykiatri blir för ensidig och omänsklig

september 19, 2007 kl. 11:47 f m | Publicerat i Debatt, Evidens, Kbt, Psykisk hälsa, Svensk sjukvård | 1 kommentar
Etiketter:

I en debattartikel i Dagens Medicin kritiseras psykiatribranschen för den senaste tidens fokus på ökad farmakologi och omstyrande av behandlingsmetoder från psykodynamisk terapi till evidensbaserade metoder. Man menar att vi går mot att ”eliminera grundläggande psykoterapiutbildning för läkare samt okritiskt använda endast en psykoterapeutisk metod”, och att en ”förenklingarnas tyranni” härskar. Vidare anser man att det idag är relativt lätt att få medicinsk behandling vid psykiska problem men mycket komplicerat för den som vill ha psykoterapeutisk hjälp. Artikeln avslutas med en känga till vad som troligen är kbt:

”Vi behöver inte heller någon ny övertro på en ensidig psykologisk metodik, i linje med den förenklade varudeklaration som i våra dagar enbart fokuserar på symtom och beteende (bra för vissa men helt missriktat för andra).”

Författare till artikeln är Hans Karlsson, leg psykolog och psykoanalytiker, Göran Roth, dr och överläkare med specialistutbildning i psykiatri och Bo Vinnars, leg psykolog, leg psykoterapeut och doktorand vid Karolinska institutet.

Andra bloggar om: , ,

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Spännande! Det här med ”bra för vissa men helt missriktat för andra” håller jag verkligen med om – om man talar om pdt vill säga;)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: