TCO: Sjuk- och aktivitetsersättning- ett hot mot psykisk hälsa bland unga?

september 21, 2007 kl. 3:00 e m | Publicerat i Debatt, Mental hälsa, Psykisk hälsa, Svensk sjukvård, Utbrändhet | 1 kommentar

TCO-tidningen rapporterar om ökad psykisk ohälsa bland unga och speciellt bland unga kvinnor. Nästan var tionde svensk medborgare i arbetsför ålder, det vill säga drygt en halv miljon människor, får idag sjuk- och aktivitetsersättning, SA tidigare kallad förtidspension.

Petter Odmark, utredare och författare till rapporten Unga med sjuk- och aktivitetsersättning- vilka är de?, varnar för att bevilja unga människor SA. För den som en gång har lämnat arbetslivet är det ofta en lång och skrämmande väg tillbaka och statistiken visar att de som får SA och lyckas komma tillbaka är färre än 2%. Odmark menar att det ligger utanför hans roll som utredare att avgöra hur en person med SA ska ta sig tillbaka till arbetslivet men uttrycker ändå att det är viktigt med ett system som skapar morötter för att börja arbeta igen.

Olika möjliga orsaker till den ökade psykiska ohälsan bland unga uppges vara ökad individualisering och sekualisering av samhället, jämförelsehysteri bland unga samt decentraliserad budgetering inom offentlig sektor som har lett till att mindre effektiva människor stötts ut.

Artikelförfattaren Katarina Moberg avslutar med att referera till arbetslivsforskaren Eva Vingård som i en debattartikel förra året skrev att det skulle bli katastrof om alla som står utanför arbetsmarknaden skulle komma tillbaka. Moberg frågar sig i en kommentar om detta kan stämma:

”Har vi alltså skapat ett arbetsliv där en allt större andel av medborgarna inte behövs utan får acceptera ett liv med sämre inkomster och mindre resurser hela livet? Ett arbetsliv som inte har plats för alla.”

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. bydgoszcz

    TCO: Sjuk- och aktivitetsersättning- ett hot mot psykisk hälsa bland unga? | WeMind


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: