Debatt: Mer resultat och mindre ideologi behövs i svensk psykiatri

september 24, 2007 kl. 5:36 e m | Publicerat i Debatt, Privat sjukvård, Psykiatri, Psykisk hälsa, Psykofarmaka | 1 kommentar

Svensk psykiatri har bara gått utför från att i slutet av 60-talet ha haft de mest lovande framtidsutsikterna. Det skriver kolumnisten PC Jersild i artikeln ”En ny psykiatri?” i DN. Han gör en kortfattad sammanfattning om vad som lett fram till det svaga psykvårdssystem vi har idag och lägger den största skulden på en inbördes ideologisk konflikt i branschen som initialt stod mellan ”pillerspykiatrin” och den psykoanalytiskt orienterade psykiatrin. Han menar att den konflikten hade kunnat utvecklas till en konstruktiv debatt vilket inte blev fallet eftersom ”allsköns tokstollar” blandade sig i konflikten och tok ner den på en mycket låg nivå som dessutom blev alltför förvirrande för våra opportunistiska politiker. Exempel på dessa tokstollar är, enligt Jersild, Laing, Szasz, Laca och Kristeva.

Slutligen efterlyser Jersild en bredare syn på psykatrin med mindre fokus på ideologi till fördel för resultat. Till exempel bör legitimerade terapeuter som inte är läkare få rätt till ersättning från Försäkringskassan.

Framför allt måste de interna stridigheterna läggas åt sidan. De allra flesta psykiska sjukdomar kan inte framgångsrikt behandlas med bara piller eller bara samtalsterapi. Alla typer av behandlingar som kan förväntas ge resultat måste få användas efter individuell prövning.”

Jersild hänvisar bland annat till Johan Cullbergs nyligen utgivna bok, Mitt psykiatriska liv, som gör en historisk och kritisk genomgång av svensk psykiatri. WeMind-bloggen har tidigare skrivit om boken här >>

P C Jersild

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Jag kan inte annat än hålla med Jersild här. Skyttegravskriget kring vad som är ”rätt sätt” verkar i många fall ha underminerat själva vårdarbetet inom psykiatrin. Effekten av detta verkar också ibland kunna bli en totalrelativism där, då rätt sätt inte går att enas om, allas personliga åsikter kan upphöjas till allmän lag.

    Ett större fokus på resultat tror jag skulle kunna leda till att energin läggs på något som ger patienterna något istället för något som ställer till med problem i personalgrupperna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: