Politik: Ny utredning kring sjukskrivningsregler för utmattningssyndrom

oktober 2, 2007 kl. 5:59 e m | Publicerat i Debatt, Psykiatri, Psykisk ohälsa, Stress, Svensk sjukvård | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Igår presenterades Socialstyrelsens nya beslutsstöd för sjukskrivningar. Kvar att tas fram är dock reglerna för hur utmattningssyndrom skall bedömas. Marie Åsberg, emeritus professor i psykiatri är sammankallande i den nya gruppen som ska ta fram riktlinjerna. Övriga i gruppen är Åke Nygren, som liksom Marie Åsberg forskar om utmattningssyndrom, Peter Währborg, stressmedicinare, Margareta Rodhe, rehabläkare och allmänläkarna Ingvar Krakau och Tom Grape.

I senaste numret av Läkartidningen intervjuas Marie Åsberg om sin syn på behandling och sjukskrivning i samband med sjukskrivningssyndrom. Bland annat ställer hon sig tveksam till tidigare utredare Åsa Kadowakis ståndpunkt att det är rätt ”konfrontera problemet i det sammanhang där det uppstått”, vilket syftar till att sjukskrivningar ofta inte är rätt sätt att behandla utmattning. Marie Åsberg menar istället att det säkert gäller ofta men inte alltid. Vidare uttrycker hon tvivel mot att kognitiv beteendeterapi alltid är den bästa behandlingen vid utmattning.

I artikeln ger Marie Åsberg också sin definition på utmattningsyndrom och säger att det är ett ”..stressinducerat tillstånd som åtföljs av biokemiska förändringar. Det skiljer sig från normal trötthet. Det skiljer sig också från depression, som är en vanlig komplikation. Det har ett successivt insjuknande, akut förvärring och ett långvarigt förlopp. Arbetsförmågan kan vara nedsatt under lång tid. Det är svårt att behandla, men lätt att förebygga.”

Läs hela reportaget i Läkartidningen >>

En lättöverskådlig artiel om den nya utredningen finns i Dagens Medecin >>

Andra bloggar om: ,

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: