Debatt: Utmattningssyndrom kulturellt betingad diagnos unik för Sverige

oktober 3, 2007 kl. 5:40 e m | Publicerat i Debatt, Depression, Forskning, Psykiatri, Psykisk ohälsa, Stress | 2 kommentarer
Etiketter: , , , ,

Utmattningssyndrom är en kulturellt betingat diagnos som är unik för Sverige och vars existens grundar sig på en feltolkning av en befintligt forskningsrapport, menar Marcello Ferrada-Noli, doktor i psykiatri och och professor i internationell hälsa vid Högskolan i Gävle, samt forskare vid Karolinska institutet, i en artikel i senaste Dagens Medicin. Han kritiserar speciellt ledamöterna i den arbetsgruppen som har haft till uppgift att bearbeta Socialstyrelsens riktlinjer för utmattningssyndrom, docent Aleksander Perski, psykiater Jörgen Herlofson samt professor emeritus Marie Åsberg. När de skiljer på utmattningssyndrom och depression med referens till en artikel i Biological Psychiatry gör de en grov feltolkning av budskapet i den aktuella artikeln som inte behandlar de två som separata sjukdomar, menar Marcello Ferrada-Noli. Istället menar han att utmattningssyndrom är en kulturellt betingad diagnos med en ”överväldigande ‘distress’ som individen kommunicerar genom ”symtomen” och uttalat behov av socialstöd”.

”Allt tyder på att det svenska ”utmattningssyndromet”, i stället för en internationellt användbar diagnos, ändå skulle kunna finna utrymme i DSM series, det vill säga den klassifikation av psykiatriska sjukdomar som används i internationella sammanhang, under rubriken ‘Cultural bound syndroms’. Där återfinns ett tjugotal nationsbegränsande syndrom som ‘amok’, Malaysia, ‘brain fag’, Västafrika, och ‘falling-out’, Karibien.”(Ferrada-Noli i Dagens Medicin)

I en omfattande och kritisk kommentar till artikeln beskriver Börje Löfgren, specialist i allmänmedicin och företagshälsovård, hur begreppet utmattningssyndrom kom till i Sverige. Han menar att det härstammar från det anlgosaxiska begreppet ”Burnout Syndrome”, och till en början kallades utmattningsdepression.

”Tillståndet ”Burn Out Syndrome” finns således omnämnt i anglosaxisk humanistisk litteratur fr.a genom professor Christina Maslach sen 1970-talet. Att syndromet ”Utmattningssyndrom” därför skulle vara kopplat till Sverige eller det svenska sjukförsäkringssystemet ter sig därför inte som vederhäftigt.” (Löfgren i Dagens Medicin)

Läs artikeln och kommentaren i Dagens Medicin här >>

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. i will never be alone agen

  2. Co zmieni_o si_ w psychoterapii

    Debatt: Utmattningssyndrom kulturellt betingad diagnos unik för Sverige | WeMind


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: