SKL: Psykiatripengarna har hamnat rätt

oktober 3, 2007 kl. 5:54 e m | Publicerat i Barn&Ungdom, Debatt, Privat sjukvård, Psykiatri, Svensk sjukvård | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

I en artikel i Dagens Medicin menar Anders Knape, ordförande i SKL, att medias skildring av regeringens psykiatrisatsning som ett misslyckande, är felaktig. Han hänvisar till Socialstyrelsens sammanfattande rapport, ”att satsningen har haft positiva effekter inom de områden och för de målgrupper som avsågs”. Vidare ger han exempel på vad som åstadkommits, bland annat:

  • Gemensamma verksamheter speciellt anpassade för unga mellan 16 och 25 år som annars hade fått vända sig till antingen barnpsykiatrin eller vuxenpsykiatri.
  • Utbildning av fler personliga coacher (case manager) som har ansvar för patienter med dubbel­diagnos, det vill säga psykiskt sjuka missbrukare. Detta skall även vara ett steg mot en integrerad behandling mellan psykiatrin, socialtjänst och beroendevård.
  • Planerat att i höst påbörja arbete för att förbättra metoder och arbetssätt inom den vuxenpsykiatriska slutenvården.

I artikeln klargörs att psykiatrin är en viktig fråga för SKL och att målsättningen att erbjuda barn och ungdomar ett besök inom den specialiserade vården högst 30 dagar efter remiss. Knape uppmanar till tålamod, ”Att sedan 700 miljoner kronor på två år inte räcker till att förändra allt, är självklart.” Vidare intygar han, ”Visst behöver den psykiatriska vården bli bättre. Det är SKL den första att skriva under på”.

Läs artikeln i Dagens Medicin här >>

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: