Nyheter: Världsdagen för psykisk hälsa

oktober 10, 2007 kl. 5:28 e m | Publicerat i Debatt, Svensk sjukvård | 1 kommentar
Etiketter: , , , ,

Idag är datumet för Världsdagen för psykisk hälsa som firas en gång per år. Temat denna gång är Mental Health in a Changing World: The Impact of Culture and Diversity.

Läs mer på den officiella hemsidan för World Mental Health Day >

Med anledning av detta bjöd NSPH, Föreningen för Nationell samverkan Psykisk hälsa in på manifestation på Sergels Torg med efterföljande seminarium. Manifestationenvar på temat ”Släpp in oss” mot utanförskap och för ökat stöd till människor och familjer med psykiska sjukdomar och funktionshinder.

Medverkande på seminariumet var Åsa Moberg, författare och debattör, Danuta Wasserman, professor, Karolinska Institutet, Ing-Marie Wieselgren, psykiatriker och sakkunnig på Sveriges kommuner och landsting, Margit Ferm, språkrör för SPES och Jan-Olof Forsén, ordförande RSMH.

Ett stort fokus under seminariet var Socialstyrelsens senaste rapport om de ökade självmorden bland unga som WeMind tidigare har rapporterat om. Man var överens om de stora bristerna inom svensk psykiatri och efterlyste mer valfrihet för patienterna samt bättre preventiv sjukvård.

Vidare riktade Åsa Moberg kritik mot politikerna som verkar tro att ”människor är vårdmissbrukare”. Hon menar att den attityden som tillämpades för offer och anhöriga vid tsunamin även borde tillämpas inom den psykiatriska vården, nämligen att man bör ha rätt till hjälp ”om man själv anser att man är berörd”.

Andra bloggar om: ,

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Josephine, va otroligt värdefullt att du även täcker in fysiska evenemang!! Nu kan man lugnt sitta kvar hemma och bli matad!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: