Debatt: Svensk psykiatri en stolthet

oktober 17, 2007 kl. 10:06 f m | Publicerat i Barn&Ungdom, Debatt, Evidens, Psykiatri, Psykisk hälsa | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Den kritiska debatten mot en svensk psykiatri och statistik om ökande självmord är felaktig. Det skriver David Eberhard i DN debatt. Det faktum att svenska folket upplever högre psykisk ohälsa än någonsin är inte psykvårdens fel utan beror på andra orsaker. Visserligen har självmorden ökat under 2006, men det är enligt artikelförfattaren irrelevant, eftersom det bara en kortsiktig svängning i en långsiktigt nedåtgående trend. Den enda gruppen som inte påvisar den nedåtgående trenden bland självmord är 15- 19-åringar där nivån verkar vara densamma som för 20 år sedan. Anledningen till detta menar Eberhard är att Barn och ungdomspsykiatrin på grund av ogrundade och osakliga tidigare larmrapporter inte vill skiva ut medicinering till denna grupp. Därmed är svagheten inom svensk psykiatri just Barn och ungdomspsykiatrin som ofta använder sig av ovetenskapliga och icke evidensbaserade metoder.

Eberhard ställer sig positiv till nationell psykiatrisamordnares, Anders Miltons rapport om ökat behov av resurser till psykiatrin, men menar att en stor andel av dessa resurser används i oseriösa projekt.

Läs hela debattartikeln i DN här >>

Andra bloggar om: , ,

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: