Forskning: Starkt stöd för digital terapi på internationell konferens

oktober 19, 2007 kl. 7:01 e m | Publicerat i Digital terapi, Forskning, Kognitiv beteendeterapi, Panik, Psykiatri, Social fobi, WeMind-företaget | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , ,

I föregånde inlägg rapporterade Jenny Koertge från den internationella konferensen kring forskning om digitala behandlingsmetoder, “3rd meeting of the International Society for Research on Internet Interventions (ISRII)” vid University of Virginia i USA. Se inlägget >>

I det här inlägget berättar vi vad som lyftes fram som det senaste inom svensk forskning på området just nu.

Teamet
Majoriteten av de svenska deltagarna kom från Gerhard Anderssons forskargrupp vid Lindköpings Universitet eller vid Karolinska Institutet där Andersson har gästprofessur vid Instutitionen för Psykiatri där man forskar och implementerar Internetbaserad KBT via KIP (Karolinska Internet Psykiatri).

Internetstödd GAD-behandling
På sedvandligt manér fick patienterna 8 sessioner Kbt, inkl avslappning, stimuluskontroll för oro, orosexponering, psykoedukation i flexibelt tänkande samt problemlösning. Patienterna ombads genomföra hemuppgifter som skickades in till terapeuterna varefter de fick åtkomst till nästa session först efter inskickad hemuppgift.

Resultaten vid avslutad behandling var att 40% i behandlingsgruppen fortfarande fick diagnosen GAD medan motsvarande siffra i kontrollgruppen var 84%. Effektstorlekarna beroende på utfallsmått var 0.51-1.35 där de flesta utfallsmåtten låg över 0.80 (Cohen’s d). Forskargruppens förklaring till de positiva resultaten som är betydligt bättre än vad som generellt brukar förväntas för behandling av GAD var att Gaddarna inte får ngn möjlighet till att sitta och mentalisera som de så gärna vill göra i behandlingen, dvs diskutera ihjäl terapitimmen och därmed undvika exponeringen.

Vidare hade forskargruppen gjort en kostnadsanalys av behandlingen vilket är synnerligen intressant och relevant givet att GAD-gruppen oftast har livslånga problem och söker mycket somatisk och psykiatrisk vård. För 69% av de Internetbehandlade patienterna i studien var behandlingen kostnadseffektiv vad det gäller såväl kostnadsbesparingar som ökad mental hälsa. Konklusion blir därmed inte bara att Internetbaserad behandling för GAD är överlägset effektivast utan även samhällsekonomiskt överlägsen sedvanlig vård.

Andersson var med rätta stolt när han visade upp sina resultat och fick också konferensens längsta applåd efter sitt uttalande, fritt citerat:

”Frågan är inte huruvida Internetbehandling passar in i en stepped care modell utan var behandlingsformen passar in, med de goda resultat vi erhåller idag kanske det vore lämpligast att börja med face-to-face terapi i steg 1 och om det inte hjälper gå vidare med Internetterapi”

Internetbehandling mot Social fobi
Per Carlbring som arbetar tillsammans med Andersson visade positiva resultat från 30 månadersuppföljning av Internetbehandling för social fobi. Genomsnittlig effekt storlek för behandlingsgruppen var 1.47 på alla sedvanliga instrument. Konferensens deltagare var mycket imponerade av dessa resultat vid nästan 3 års uppförljning, särskilt med tanke på att behandlingsmetoderna inte var lika sofistikerade för 3 år sedan.

Terapeutstöd försämrade Kbt-behandlingen
Vidare hade gruppen genomfört en studie av KBT för paniksyndrom där de jämförde enbart e-post kontakt med e-post kontakt plus telefonstöd. Det fanns en tendens till sämre resultat för de som fick telefonstöd. Carlbrings tolkning av detta resultat var att terapeutens roll blir mer avgörande vid telefonstöd därför att terapeuten då blomma ut och eventuellt göra behandlingen sämre. Deras slutsats var att det är bäst att standardisera stödet genom veckovisa hemuppgifter som skickas in och sedan skickas tillbaka.

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: