Forskning: Internationell konferens om digitala behandlingar lyfter fram internet som centralt verktyg för psykisk behandling

oktober 19, 2007 kl. 6:27 e m | Publicerat i Barn&Ungdom, Digital terapi, Evidens, Forskning, Kbt, Psykisk hälsa, WeMind-företaget | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Jenny Koertge, Dr, leg Psykolog samt klinikansvarig på WeMind, rapporterar från veckans internationella konferens kring forskning om digitala behandlingsmetoder, ”3rd meeting of the International Society for Research on Internet Interventions (ISRII)” vid University of Virginia i USA. Vid mötet närvarade drygt 50 forskare varav ett 10-tal från Sverige. Bland de utländska deltagarna återfanns bland annat den brittiska Isaac Marcs som är något av en nyckelperson för beteendeterapins utveckling och spridning.

Evidens för digital terapi
Sammanfattningsvis gäller att flera av forskningsteamen visade på uppseendeväckande positiva resultat av projekt där internet utnyttjtats i terapisyfte. Speciellt intressant är att det även framkommit indikationer på att det ibland kan vara effektivare än mänsklig handledning. Vidare enades man om att speciellt behov av utveckling finns för barn och ungdompsykiatrin då 25% av världens barn och ungdomar beräknas ha drag av depression samt att av dessa endast 30% får behandling.

Debatt kring spridning av Kbt
Föremål för diskussion blev också hur evidensbaserade metoder bäst sprids med hjälp av digitala verktyg. Ena sidan förespråkar en kontrollerad spridning via specialiserade kliniker och den andra tror på en bredare spridning där främst verktyg för kognitiv beteendeterapi sprids till en bredare massa via internet. Huvudargumentet för det förra är att KBT är beroende av statliga medel för sin spridning vilket blir svårare att få när internetbehandlingar hotar arbetstillfällen för Kbt-terapeuter. Det senare lägret med Isaac Marcs i spetsen förespråkade att det bästa måste vara att göra kbt tillgänligt för så många som möjligt och acceptera att det inte får 100 procentig effekt för alla. Isaac Marcs säger:

”If our treatments is not reaching the people out there, then we are not doing our job.”

Här på WeMindbloggen kommer vi sammanfatta vad som händer på forskningsfronten i de olika länder som var representerade. Idag startar vi med Sverige och återkommer med rapport om de internationella aktiviteterna nästa vecka.

jenny_koertge.jpg Jenny Koertge

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: