Internationellt: Projekt med digital terapi

oktober 23, 2007 kl. 9:40 f m | Publicerat i Övervikt, Debatt, Depression, Forskning, Guide till webben, Litteratur, Mental hälsa, Sjukskrivningar | 2 kommentarer

Tidigare har WeMinds Jenny Koertge rapporterat från den internationella konferensen kring forskning om digitala behandlingsmetoder, “3rd meeting of the International Society for Research on Internet Interventions (ISRII)” vid University of Virginia i USA. Se inlägget >>

Här kommer den utlovade sammanfattningen om vad som händer internationellt på området.

Sömnprogram utan terapeutstöd
Forskargruppen vid Virginia University har, sponsrade av National Institute of Mental Health, jobbat med att ta fram ett digitalt sömnprogram som de just nu studerar effekten av. Programet har inget terapeutstöd då det enligt gruppen inte behövs. Bland annat har de interativa rum där du kan tex klicka på vad som är ”fel” i sovrummet som för hög temperatur, ingen gardin, mm. Lite kul. Deras nästa steg är att genomföra en klinisk prövning på nationell nivå. Passande nog är namnet på programet SHUTI (Sleep Healthy Using The Internet) och demonstreras om ni går in på deras hemsida.

YouCanPoooToo
Vidare har den amerikanska forskargruppen planerat att lägga upp ett självhjälpsprogram för föräldrar till barn med enkopres (bajsar på sig) i projektet YouCanPoopToo. Här har de fått 100% nöjda förädlrar och barnläkarna var 100% benägna att remittera föräldrar till hemsidan för hjälp.

Harvard för astronauter
På Harvard Medical School har man gjort en lite annorlunda implementering av CCBT (Comuterbased psychosocial support in extraterrestrial populations) i ett påkostat filmbaserat program om servar astronauter som befinner sig på långa rymduppdrag med konflikt hantering, hantering av depressivitet, stress hantering och hur man handskas med kultur krockar. Programmet är uppbyggt som ett rymdskepp med olika kapslar som man kunde klicka på: resurser, behandling, själv-bedömning, data och simulator.

Interapy
Mycket intressant är det Holländska företaget Interapy som har funnits i ett par år och erbjuder CCBT för följande diagnoser: PTSD, paniksyndrom, arbetsrelaterad stress och depression. Kostnaden är 1/3 av sedvanlig behandling. Ca 23% avbryter behandlingen, män oftare än kvinnor. 95% tycker behandlingen är effektiv och 99% skulle rekommendera den till en vän. Bara 33% saknade livekontakt med terapeut. Av 26 KBT terapeuter har de ingen variation vad det gäller behandlingsframgång

Förebygger självmord
Interapy genomför nu en viktig och kontroversiell studie för deprimerade med självmordstankar sponsrad av staten. Utgångspunkten är att självmordstankar är vanliga: 11% har någon gång haft självmordstankar och 3% har någon gång försökt begå självmord. Dessa människor bär på en livslång sårbarhet för att begå självmord och övergången från tankar till handling styrs ofta av impulsivitet. Ofta saknar de kontakt med sjukvården av något skäl till exempel skam, väntan på spontanläkning, misstro mot vården, de tror inte deras problem kan lösas, eller de tycker inte de behöver hjälp. Det finns väldigt få självhjälpsstudier för att förebygga självmord och man anser att internet är ett lämpligt ställe för intervention då man kan nå många och då självmordsbenägna hellre söker sig till Internet än till sjukvården. Dessutom är det ett stort behov av en interventions-site då det idag finns flera siter där man kan få hjälp med att sätta sina självmordsplaner i verket. Ska bli spännande att ta del av resultaten av denna viktiga studie.

Digital rökavvänjning
Vid Hollands Trimbos Instituut (Institite of Mental Health and Addiction) arbetar de med att rökavvänjningsprogram med hjälp av så kallade ECAs (embodied conversational agents) i syftet att öka folks följsamhet med behandlingen och minska drop-out.

Backpackerprogram ska bota kronisk smärta
I Australien har man kommit långt med siter för ungdomar men man uppmärksammar också bristen på forskning på området. En kreativ variant på ett australiensiskt självhjälpsprogram för barn med kronisk smärta heter Road Map. Programmet är upplagt som en backpackerluff där barnet besöker olika länder som motsvarade olika behandlingsmoduler. Efter varje avslutad modul får barnet en stämpel i passet som illustreras snyggt på interfacet. Kontakt med terapeuten sker i form av vykort som avslutas med ”ha det så bra i London och skriv gärna en rad om du vill!”. Smart. Vet ej hur det funkar, dock!

Internetbehandling av bipolär sjukdom
En spännande och mycket lovvärd Australiensisk satsning är ett internetbaserat program för hanterandet av bipolär sjukdom där patienter och anhöriga lär sig om medicinering, självmonitorering, bedömning, återfallsprevention och målsättingstaktik och problemlösning. Även ett diskussionforum finns att tillgå. Besök programmets hemsida >>

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. I don’t even know how I ended up right here, however I assumed this post used to be good. I do not realize who you’re but certainly you’re going to a well-known blogger for those who are not already. Cheers!

  2. 2015 prix l arc de triomphe

    Internationellt: Projekt med digital terapi | WeMind


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: