Psykiatrins vecka: Kbt i Stepped Care mot tvångssyndrom

november 7, 2007 kl. 12:04 f m | Publicerat i Ångest, Evidens, Kbt, Kognitiv beteendeterapi, Psykiatri, Psykisk hälsa | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Idag var det andra dagen på Psykiatrins vecka som arrangeras av Stockholms läns landsting på temat Myt möter kunskap. Under veckan behandlas allt från Kbt-behandling via nätet till huruvida psykiska patienter är farliga. Speciellt intressant idag var föreläsningen av Sergej Andréewitch och Fredrik Folke från Psykiatri Nordväst som pratade om Kbt i Stepped care för tvångssyndrom.

Normalt med konstiga tankar
På ett lättillgängligt 0ch engagerande sätt beskrev Andréewitch symptomen för tvång och vilka enorma negativa konsekvenser tvångsbeteende kan ha för en person. Vidare visade han skrämmande statistik på att ungefär en av 50 personer förväntas drabbas av tvångsbeteende någon gång under sin livstid och att det så kallade behandlingsgapet det vill säga tiden från symptomets debut till dess att person får behandling i genomsnitt är 17 år. Andréewitch pekade på problem som för få behandlare, felaktig behandling och okunskap bland såväl drabbare som behandlare. Trots att Kbt idag är bevisat överlägsen behandling vid den här typen av problem är det många som vägrar ta till sig av forskningen och fortsätter använda sig av gammalmodiga freudianska metoder.

Folke fortsatte genom att berätta om Kbt:ns exponeringsmoment där patienten hjälps tillrätta med sina tvångsbeteenden genom att i trygga sammanhang utsättas för föremålet för tvångstankarna.

Publiken fångade han genom ett exempel:

”Blunda och tänk på det värsta, det mest äckliga ni kan komma på.”

Alla blundade och tänkte.

”Nu kan ni öppna ögonen och berätta för grannen vad ni tänkte på.”

Lite nervöst började publiken skratta och Folke hade tydliggjort sin nästa poäng som var att det är fullt normalt att ibland tänka konstiga tankar. Det är småbrus, ingenting man lägger någon vikt vid. En person med tvångssymptom här däremot sådana här tankar regelbundet och klarar inte av att avfärda dem som tillfälligt brus. Mycket av kbt:n handlar därför om att avdramatisera dessa tankar.

Från 4 till 16 patienter i taget
Avslutningsvis berättade Folke om Stepped Care modellen där man på Ångestprogrammet i på Karolinska Institutet lyckats öka antalet patienter som kan behandlas samtidigt genom att kombinera internetterapi med telefonstöd, gruppbehandling och individuell terapi. Från att tidigare ha kunnat behandla 4 patienter i taget per terapeut kan man nu ha 16 patienter per terapeut under behandling samtidigt.

psykiatrinsveckan.jpg

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: