Forskning: Röd färg har avskräckande effekt

november 15, 2007 kl. 6:09 e m | Publicerat i Forskning, Hjärnan | 1 kommentar

Enligt bloggen Cognitive Daily blir lärare uppmanade att inte använda rödpenna när de rättar elevers uppgifter på grund av att studenter inte reagerar bra på röd färg. Med anledning av detta redogör bloggen i två artiklar om forskning om människors reaktion på just röd färg.

Bland annat berättas om experiment gjort på 48 high school studenter som fick veta att de skulle få göra ett IQ-test. Först fick de göra två testfrågor, en svår och en lätt varefter de blev informerade om att de förväntades klara 90% av de lätta frågorna och 50% av de svåra. Slutligen fick de välja hur många av frågorna som skulle vara svåra och hur många som skulle vara lätta. Studenterna var uppdelade i tre grupper där varje grupp hade en egen färg på framsidan av testet, grön, röd eller grå. Själva testet gick ut på att avgöra om framsidans färg påverkade valet mellan lätta och svåra frågor.

Resultatet blev att studenterna som fått röda framsidor valde betydligt större andel lätta frågor än de andra. Mellan studenterna med gröna och grå framsidor visades ingen signifikant skillnad. Slutsatsen som drogs av detta var att rött kan ha en avskräckande effekt i utmanande situationer.

Läs mer om detta på Cognitive Daily >>

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Härom året skrev dagspressen om en undersökning som visat att inom lagsporter hade lag med röda dräkter fler segrar än statistiskt förväntat. Om röd färg kan vara avskräckande i testsammanhang så kan det säkert vara det på en ishockeyplan också. Kanske dags för bottenlagen att byta dräkt!
    Eva M


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: