Anders Milton: Läkaryrket är ingen rättighet

november 22, 2007 kl. 12:21 e m | Publicerat i Debatt, Svensk sjukvård | 1 kommentar
Etiketter: , , , ,

Att en man som nyligen dömts för mord i ett så kallat hatbrott har antagits till läkarutbildningen har väckt stor debatt. Psykiatrisamordnare Anders Milton tar i DN Debatt stark ställning för en mer omfattande kontroll av medicinstuderandes bakgrund. Att som patient kunna ha förtroende för sin läkare menar Milton är nödvändigt för rehabilitering.

”Patienten måste kunna känna tillit till sin läkares goda omdöme och kunskaper. Förtroendet för läkaren och dennes medmänsklighet är en förutsättning för att patienten skall våga blotta sig kroppsligt likaväl som själsligt. ”

Vidare betonar Milton att det inte är en mänsklig rättighet att arbeta som läkare.

”Det är ingen rättighet för någon att få bli läkare. Inte bara formella kunskaper utan också reella bakomliggande faktorer måste vägas in. Även den rehabiliterade mördaren borde få en signal från samhället att dörren till läkaryrket är stängd.”

Dagen efter Miltons debattinlägg får han stöd på DN:s huvudledare. Man menar vidare att en medicinstuderandes lämplighet bör bedömas efter de totala omständigheterna, vilka i detta fall talar för att det blir omöjligt för mannen att trovärdigt agera som läkare.

”Den läkarstuderande har inte begått vilket brott som helst. Det rör sig om ett ovanligt vidrigt hatbrott, och han har så sent som i år lämnat fängelset.

Om den morddömde levt 10-15 år i frihet som laglydig medborgare och allt tytt på att han lämnat sitt gamla liv bakom sig hade saken varit en annan. Men nu blir rollen som läkare omöjlig.”

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Nostalgiaanos80E90.Com.br

    Anders Milton: Läkaryrket är ingen rättighet | WeMind


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: