Debatt: Psykiatrin behöver evidensbaserat fokus och nya incitamentsystem

december 3, 2007 kl. 6:58 e m | Publicerat i Ångest, Debatt, Evidens, Kognitiv beteendeterapi, Mental hälsa, Panik, Psykisk hälsa, Svensk sjukvård | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

I Dagens Medicin kritiserar Finn Bengtsson professor i psykiatrisk behandlingsforskning, och riksdagsledamot (m), Lennart Levi professor emeritus i psyko­social miljömedicin, och riksdagsledamot (c) svensk psykiatri för att vara alltför styrd av ideologiska irrläror och menar att det krävs en grundläggande attitydförändring för att lyckas med den grundläggande reformering av psykiatrin som behövs.

”Ideologiska föreställningar går före belagd sakkunskap och egen klinisk erfarenhet. Detta präglar psykiatrin långt mer än andra medicinska discipliner. Trots att en gedigen och snabbt växande kunskapsmassa finns att tillgå, tillåts ett antal högröstade personer praktisera rena irrläror. ”

Man menar att för lite fokus läggs på de grundläggande strukturella problem som psykiatrin i Sverige präglas av, något som enligt författarna länge har förnekats av det socialdemokratiska etablissemanget. Artikeln är en uppmaning till alliansregeringen att ta krafttag i psykiatrin genom ändrade incitamentsystem och offensivare åtgärder för att motverka psykisk ohälsa.

”Stora satsningar på ny evidensbaserad och långvarigt kliniskt erfarenhetsbaserad kunskapsuppbyggnad är en politisk nödvändighet i dag om förfallet inom psykiatrin ska hejdas och vändas till utveckling.”

Hälsoförfattaren Björn Liedén skriver en träffande kommentar om debattartikeln i sin blogg:

”Det faktum att en av Sveriges mest kända psykosomatiskt forskande läkare just nu ger sig in i debatten om psykiatrins haveri visar verkligen att ämnet är högaktuellt och behöver belysas.”

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: