Psykisk hälsa: Ungdomsstyrelsens rapport om ungas hälsa och utsatthet

december 4, 2007 kl. 8:44 e m | Publicerat i Depression, Mental hälsa, Psykisk hälsa, Sömn, Statistik, Stress, Svensk sjukvård | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

På uppdrag av regeringen har Ungdomsstyrelsen gjort en tematisk analys av ungas hälsa och utsatthet. Rapporten är uppdelad i ungas upplevda fysiska och psykiska ohälsa, verksamheter som hjälper unga vid ungas upplevda fysiska och psykiska ohälsa, verksamheter som hälso- och relationsproblem samt ungas hälsa och utsatthet utifrån deras skol- och studiesituation.

Rapporten bygger på enkätundersökningar bland unga personer i åldrarna 16 till 25 år samt intervjuer med ideella organisationer och faktainsamling. Resultatet visar att 80% av de tillfrågade uppger att de har ett hälsotillstånd som är bra eller mycket bra samtidigt som 40% har ont i magen, huvudvärk eller sömnproblem flera gånger i veckan. De unga kvinnorna mår sämre än männen; tar mer antidepressiva, lugnande och sömnläkemedel samt har fler stressrelaterade besvär än männen.

Enligt rapporten är en av de faktorer som har mest betydelse för hälsan om man nyligen blivit kränkt i form av mobbing, trakasserier eller sexuellt utnyttjande. Däremot konstaterar man att social bakgrund inte är av stor betydelse för hälsan.

Ladda ner hela rapporten här eller läs mer på Dagens Medicin >>

Även Sveriges Radio rapporterar om detta >> 

På Ungdomsstyrelsens rikskonferens som inleds imorgon följs rapporten upp med en rapport om ungas hälsa. Deltar gör Maria Larsson kd, folkhälsominister, Birgitta Rydberg, fp, sjukvårdslandstingsråd och Ilija Batljan, s, kommunalråd.

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: