Depression: SSRI marginellt högre effekt än placebo

februari 29, 2008 kl. 10:55 f m | Publicerat i Debatt, Depression, Forskning, Psykofarmaka | 1 kommentar
Etiketter: ,

I en metaanalys över 35 oberoende studier av SSRI-preparats effekt vid behandling mot depression framgår att effekten endast är marginellt högre än placebo. Christina Spjut, ordförande för Svenska psykiatriska föreningen, menar att ett problem är att depression egentligen är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar och att diagnostiken idag är bristfällig.

”Det största behovet i dagsläget är att en ny diagnostik för depression arbetas fram, så att den sammanslagning som i dag sker av diagnoser under depressionstaket kan få ett slut. Då skulle SSRI-preparaten kunna användas vid de tillstånd där de gör nytta, och annan behandling användas där läkemedlen inte är effektiva.” (Christina Spjut till Dagens Medicin)

Läs mer på Dagens Medicin >>

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Det här är egentligen rätt spännande! Det är så viktigt att man får rätt diagnos även inom psykiatrin. Man kan bli allmänt eller feldiagnostiserad inom all vård men förr eller senare bör man gå på djupet om varför.

    Det finns de som går många år på SSRI många år efter att ha fått diagnosen depression av allmänläkare. Oftast ingen terapi (och då är behandligen enbart inriktad på depressionstillståndet) bara fortsatt sjukskrivning och ingen bättring, däremot kommer tilläggsproblematik som smärttillsstånd och tex social fobi in. Jag tror att det är vanligare bland män som av tradition inte anser att man går till nån psykolog bara för lite tungsinthet.

    Om man på ett tidigt stadium utredde de här personerna kanske man tidigare kunde utröna om det handlar om bipolär sjukdom och därför kan sätta in stämningsstabiliserande medicin så att folk får ett liv.

    SSRI borde heller inte skrivas ut om inte nån slags uppföljning görs redan på ett tidigt stadium med tanke på att depressionen kan vara en del i något man inte vet om. Bipolärt, ADHD, Asperger etc.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: