Debatt: Evidensbaserad medicin räcker inte

mars 12, 2008 kl. 5:54 e m | Publicerat i Debatt, Evidens, Kbt, Kognitiv beteendeterapi, Mental hälsa, Psykisk hälsa | Lämna en kommentar
Etiketter:

I en debattartikel i Läkartidningen skriver Rolf Nordemar, docent och överläkare vid Smärtkliniken på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm, Jennifer Bullington, docent och lektor vid Ersta Sköndal högskola och Glenn HÆgerstam pensionerad docent med dr  att det inte räcker med evidensbaserad medicin och framhäver att det behövs utvecklas en variant  av evidensbaserad medicin med etisk profi. Målsättningen bör vara, inte bara att bota personer, utan även att få dem att uppleva hälsa.

”Vi föreslår ett alternativ till EBM (evidensbaserad medicin), nämligen det som kan kallas EBM-E (EBM med etisk profil). Med detta avser vi en evidensbaserad medicin med en utvidgad syn på kunskap, starkare betoning på klinisk erfarenhet, omsatt i goda handlingar. Här vill vi lyfta fram även kvalitativa studier av människors subjektiva erfarenheter och icke generaliserbar kunskap som en viktig del av »kunskapsmassan«. Den erfarenhet man medvetet reflekterat över (erfarenhetsbaserad kunskap, praktikbaserad kunskap eller tyst kunskap) är det långvariga kunnande som ryms i begreppet beprövad erfarenhet och utan vilken ingen praktisk sjukvård kan bedrivas.”

Läs mer i Läkartidningen >> 

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: