Ekot: KBT behandlar smärtor hos barn

april 21, 2008 kl. 8:59 f m | Publicerat i Debatt, Kbt, Kognitiv beteendeterapi, Mental hälsa, Psykisk hälsa, Svensk sjukvård | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

Ett av fem barn har regelbundet smärtor i huvudet, magen eller lederna rapporterar Sveriges radios Ekot. Enligt barnläkaren Gösta Alfvén ökar antalet barn med smärtor med okänd orsak. Alfvén menar att informationen om hur den här typen av smärtor ska hanteras måste få bättre spridning. I dagsläget är det vanligt att föräldrar på grund av bristande kunskap förstärker barnets upplevda smärta genom att till exempel fråga barnet hur det känns i stället för att avleda och distrahera. 

Gunnar Olsson, docent och överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus menar att det ofta kan vara bättre att skifta fokus från behandling av själva orsaken till smärtan och att istället försöka ändra barnets sätt att hantera den med hjälp av en sorts kognitiv beteendeterapi (KBT). 

”Ja, det kan låta lite konstigt att som smärtläkare inte vara intresserad av att behandla smärtan men just vid den här typen av smärtsyndrom så är det ingenting som svarar. Det finns inga vare sig läkemedel, akupunktur eller annat som visar effekt och då måste man göra ett perspektivskifte.

Så vår målsättning är alltså då att istället för att reducera smärta, ställa en diagnos, få en förklaring, så är vår målsättning att förändra beteendet mot en bättre livskvalitet och bättre funktion med eller utan smärta.”  (Gunnar Olsson)

Lyssna på inslaget på EKOT >>

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: