PsyBlog: Mindre lycklig på grund av missuppfattningar

maj 27, 2008 kl. 5:07 e m | Publicerat i Mental hälsa | 2 kommentarer

PsyBlog förklarar hur vi feltolkar våra tidigare känslomässiga erfarenheter på ett sätt som innebär att vi övergeneraliserar. Det gör att vi missbedömmer hur vi kommer att känna i en viss framtida situation.

  • Kontrasteffekten: Vi förväntar oss ofta att vi kommer njuta mer av en positiv upplevelse om den följer av en negativ upplevelse. Forskning visar att det är felaktigt och i de fall vi upplever en skillnad så beror det snarare på att vi faktiskt förväntar oss att det ska vara en skillnad.
  • Val är inte bättre: Det är en vanlig missuppfattning av välmöjligheter gör oss lyckligare. Forskning visar att fallet ofta är det motsatta- ju färre alternativ dest lyckligare.
  • Anpassning: Vi förväntar oss ofta att ett exponering mot en speciell upplevelse minskar njutningen av den. Forskning på glass, yoghurt och musik visar att vi kan vi vänja oss vid en smak, men att vi då antingen börjar gilla den mer, alternativt åtminstone tycker mindre dåligt om den.
  • Förutsägbarhet: Ofta tror vi att vi är lyckligare ju mer kontroll vi har. Dock är fallet ofta det motsatta, mystik ökar nöjet.

Läs mer på PsyBlog >>

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Ni har tyvärr översatt fel på första punkten. Vi förväntar oss ofta att vi kommer njuta mer av en positiv upplevelse om den följer en negativ upplevelse, inte om den följs av en. Om man vet att en positiv upplevelse kommer följas av en negativ kan jag tänka mig att effekten snarare blir tvärtom.

  2. Tack Skrudde! Nu är det åtgärdat. /Josephine


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: