Forskning: Känslor kan utlösas omedvetet

juni 12, 2008 kl. 8:20 f m | Publicerat i Forskning, Hjärnan, Mental hälsa, Psykisk hälsa | 7 kommentarer
Etiketter: , , ,

Anxiety Insights rapporterar om forskning som visar att känslor kan utlösas om faktorer som vi inte är medvetna om. I en empirisk studie fick ett antal utvalda personer se bilder speciellt utvalda för att väcka äckel, rädsla eller ingen känsla överhuvudtaget i en sådan hastighet att de inte medvetet kunde uppfatta bilderna. Därefter fick de ranka sitt humör på en skala från negativt till positivt samt ange i vilken grad de upplevde känslorna rädsla, äckel, tillfredsställelse, lättnad, stolthet, ilska, skam och glädje.

Resultatet visade att de som blivit exponerade för bilderna kopplade till negativa känslor kände sig på sämre humör efter exponeringen.

”The psychologists also found that after quick (120ms) speed exposures to emotional stimuli, a general, negative mood developed accompanied by a specific emotion, such as fear after seeing fearful pictures. After the super-quick (40ms) speed exposure, only a general negative mood was induced without a specific emotion involved. These empirical findings are the first to demonstrate that specific emotions can be evoked without awareness of the cause and that a person’s global mood can develop into a specific emotion.” (Anxiety Insights)

Läs mer på Anxiety Insights >>

Annonser

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Intressant! Man blir ju nyfiken på om detta endast gäller vid stimuli som förklaras evolutionärt (som arga djur eller smuts), eller om bilder som relaterar till individens specifika historia funkar på samma sätt. Om jag till exempel känner obehag inför fransoser, kommer subliminalt presenterade bilder på Eiffeltornet få det att krypa i kroppen på mig?

 2. Hej Gustav
  Det tror jag inte. De delar av nervsystemet som hanterar dessa snabba exponeringar har inte tillgång till sådana associationer det då blir tal om. Däremot går det säkert att etablera sådana associationer i medvetandet, som sedan kan fungera under de angivna betingelserna. Dvs det krävs antagligen först inlärning eller betingning.
  Med vänlig hälsning
  Håkan Nyman
  http://www.neuropsykolog.com

 3. Hej Håkan!
  Du menar att det är för många steg i associationen [vissa personer ur mitt liv jag ogillat] generaliserat till [alla fransoser] representerat av [något typiskt franskt]? Men däremot att en bild på en specifik fransos, som jag känner obehag inför, skulle kunna få just mig att reagera. Associationen ska vara klar innan exponeringen.

  Men måste den tidigare associationen vara medveten? Jag tänker att det är många av våra känslor/reaktioner som vi inte kan redogöra för eller vet vad som har orsakat.

 4. …och lika vänlig hälsning tillbaka 🙂

 5. Hej Gustav
  Just så menar jag. Däremot ser jag att jag använde begreppet medvetande litet oklart. Man kan utesluta det och resonera som du gör, det funkar lika bra – poängen var just att det måste ha skett en sådan association sedan tidigare – då kan det bli som du beskriver.
  Med vänlig hälsning
  Håkan

 6. En sak man kan tänka sig utifrån detta är hur vi reagerar på det kroppsspråk som vi ser runt omkring oss. Vi ser säkert inte äckel men väl negativa miner.

 7. psycholog bydgoszcz nfz opinie

  Forskning: Känslor kan utlösas omedvetet | WeMind


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: