DN: För lite solljus ger autism

juli 15, 2008 kl. 4:38 e m | Publicerat i Autism, Barn&Ungdom, Debatt, Depression, Evidens, Mental hälsa, Psykiatri, Psykisk hälsa, Psykisk ohälsa | 2 kommentarer
Etiketter:

På DN Debatt idag varnar Susanne Bejerot, överläkare, med dr, Norra Stockholms psykiatri, och Mats Humble, överläkare, Värmdö psykiatriska mottagning, för att för lite solljus bidrar till ökning av autism. När huden utsätts för solljus produceras D-vitamin som är viktigt för många funktioner i kroppen. Att många svenskar lider av D-vitaminbrist råder det inget tvivel om däremot är det inte vetenskapligt bevisat vilka hälsorisker D-vitaminbrist medför.

”I dag kan vi inte utesluta att D-vitaminbrist är en starkt bidragande orsak till den så kallade autismepidemin. Sambandet går att undersöka vetenskapligt men det kommer att ta flera år.

Frågan som följer är – har vi råd med det? Vårt svar är ett entydigt nej. Det är varken ekonomiskt eller etiskt försvarbart. Vi bör omgående starta en massiv informationskampanj riktad till hela befolkningen som löper risk för D-vitaminbrist, särskilt till dem som tillhör högriskgrupperna.”

Läs hela artikeln här >>

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ja, visst är det märkligt!
  Nu befaras en epidemi av Autism eftersom ÄVEN D-vitaminbrist tycks störa på nervsystemet (som naturligtvis är beroende av en balans vad gäller vitamineraler för att uppnå fullgod funktion)samtidigt som man nämner mycket lite om de gifter och brister som omger oss västerlänningar!

  En stor bov i dramat, som vi har i väster men få har i öster, är den homogeniserade mjölken (för att få hållbarhet på mjölken slår vi sönder fettkulorna som omges av kaseinet… således slås även kaseinet sönder, vilket skulle kunna vara en del av förklaringen till de störningar som blir på nervsystemet) OCH det preparerade mjölet (för att brödet skall bli så fluffigt som möjligt tillsätter vi EXTRA gluten i det redan glutenrikt odlade mjöl vi har!). De gifter som bildas i de kroppar som saknar de enzymer som skall bryta ned proteinerna i mjölk och mjöl, opioida peptider, och deras morfinliknande effekt på nervsystemet – ett beroendeframkallande gift som gör att många av dessa individer blir beroende av just mjölk- och mjölpårodukter – tar den svenska sjukvården INGEN som helst notis om. Däremot har läkare i bl.a. Norge kommit en lång bit på väg här. Kunskaper finns att hämta på bl.a. http://www.npif.no och http://www.neurozym.com

  En annan stor bov torde vara den brist på Omega 3 som vi idag utsätter våra barn och ungdomar för. Om detta finns mycken forskning som förklarar uppkomsten av många neuropsykiatriska och psykiatriska åkommor som diagnostiseras för att kunna medicineras! Bristen av Omega 3 tar sjukvården idag RINGA hänsyn till!

  Brister och gifter som leder till läs- och skrivsvårigheter, autism, ADHD, depression, självskadebeteende, bipolär sjukdom, autoimmuna sjukdomar m.m. tycks den svenska sjukvården idag ignorera fullständigt! Man kör i stället racet med medicinering och samtal, år ut och år in… att avgifta sis kan också ta tid men efter några månader, till några år (beroende hur svår förgiftning man har) ger ju en friskare kropp som blir mindre beroende av medicin!

  MEN läkemedels-, mjölk-, mjöl-, sockerindustrin m.fl. INDUSTRIER ÄR BEROENDE AV ATT VI INTE BLIR MEDVETNA om vad som orsakar dessa neuropsykiatriska och psykiatriska samt inflammatoriska tillstånd! De tjänar MÄNGDER av pengar på att vi INT VET!

 2. ”Vi bör omgående starta en massiv informationskampanj riktad till hela befolkningen som löper risk för D-vitaminbrist, särskilt till dem som tillhör högriskgrupperna.”

  Känns inte direkt skrämmande listigt att dra igång en kampanj innan man bekräftar sambandet. Stora delar av den muslimska världens flickor och kvinnor har kraftigt förhöjd risk att drabbas av rakitis pga d-vitaminbrist (De exponeras inte för solljus) men mig veterligen löper inte ortodoxt muslimska kvinnor ökad risk för autism.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: