Clinical Psychology: Svagt stöd för symptomsubstitution

juli 30, 2008 kl. 9:24 f m | Publicerat i Evidens, Forskning, Kbt, Kognitiv beteendeterapi, Mental hälsa, Psykisk ohälsa, Psykologi | 2 kommentarer

En grundsten i freudiansk psykology är så kallad symptomsubstitution. Idén är att om ett symptom för en mental åkomma behandlas utan att det underliggandes problemet tas tag i kommer nya symptom uppkomma eftersom det grundläggande problemet ligger kvar oförändrat. Detta resonemang har använts i kritik mot beteendeterapi och kbt som behandlar just beteende. Med anledning av detta har psykologen Warren Tryon nu gjort en genomgång av medicink litteratur för att undersöka om beteendebaserade metoder resulterar i uppkomsten av andra symptom. Han hittade inget sådant stöd i relevanta empiriska studier.

Läs rapporten här >>

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Som sagt i artikeln, svårt att bevisa metodologiskt. Kul att någon gör sig besväret att göra mythbusters på psykologi.

  2. Tack Josephine för intressant länk i sommarvärmen!! Min erfarenhet är att det är många icke insatta som har köpt symtomsubstitution som ett faktum. Detta medför ju då att de intuitivt tror att KBT bara är för stunden och inte löser de ”riktiga” problemen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: